Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Dosar comandat de stăpânii pădurii…

Dosar comandat de stăpânii pădurii de la Ţiganca

mistret Angajaţii Comisariatului de poliţie Orhei au reţinut două persoane suspectate de acţiuni de braconaj în apropierea fâşiei forestiere „Ţiganca”. La 5 august, în jurul orei 19.00, forţele poliţieneşti, i-au reţinut pe Ilie Beţco, de 40 de ani şi Alexandru Balan, de 21 de ani, ambii locuitori ai satului Trebujeni, raionul Orhei, suspectaţi că ar fi împuşcat mistreţi în preajma pădurii de la Ţiganca.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, asupra celor doi, poliţiştii au depistat două arme de vânătoare, deţinute ilegal, iar la locul incidentului au fost descoperiţi trei mistreţi împuşcaţi.

Porcii, de aproximativ 35-40 kg fiecare, au fost confiscaţi conform prevederilor legale şi predaţi Serviciului de Medicină Preventiv Veterinară din Orhei. Armele – de model TOZ-BM şi IJ-17, ridicate de la „vânători”, vor fi supuse unei expertize tehnico-balistice.

Poliţiştii le-au întocmit suspecţilor dosare penale pentru vânat ilegal. Dacă instanţa de judecată îi va găsi vinovaţi, ei riscă o amendă de până la 10 mii de lei sau privaţiune de libertate pe un termen de până la 3 ani.

Amintim că sezonul de vânătoare va fi deschis în a doua jumătate a lunii august, începând cu vânătoarea de prepeliţe, porumbei şi păsări de baltă, iar vânătoarea de mistreţi va fi permisă de la 1 noiembrie până la 31 decembrie, în baza autorizaţiilor acordate de Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din R. Moldova.

Amintim că, acum doi ani, circa 700 ha ale pădurii de la Ţiganca au fost îngrădite de un gard temeinic, lucrările fiind efectuate de ostaşi ai Armatei Naţionale.

Terenul de pădure a fost dat în arendă de către Agenţia de Stat „Moldsilva”, unei Asiciaţii „FAR”, contra unui preţ de doar 23 de lei per hectar anual.

Presa a scris că terenul ar aparţine acum unor apropiaţi ai PCRM. Sătenii spun că ei nu mai au acces în această zonă, iar atunci când stăpânii pădurii ajung acolo, locul este patrulat de soldaţi. Ei presupun că scandalul cu vânătoarea este legat de faptul că patronii pădurii l-au comandat, supăraţi că le sunt împuşcate animalele din rezervaţie. De altfel, potrivit sătenilor, în cazul stăpânilor pădurii de la Trebujeni nu există interdicţii la vânat, în niciun sezon.